
Hver femte dansker bruger apps til at bekæmpe madspild, og særligt de unge er glade for konceptet. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.
Du har måske selv forsøgt dig med en af de apps, der bekæmper madspild. Og hvis du har, er du ikke alene. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. Undersøgelsen afslører, at 800.000 danskere reducerede madspild ved hjælp af apps i starten af 2022. Det svarer til 18% af den danske befolkning mellem 16 og 74 år.
Og det er en betydelig stigning fra den seneste undersøgelse i 2020. Her brugte kun hver sjette dansker madspildsapps, og det er særligt de unge, der har fået fart på. I 2020 brugte 19% af de 16-24-årige apps, der bekæmper madspild. I den nye undersøgelse er det tal oppe på 29 procent. Altså næsten hver tredje unge.
Glæde hos Too Good To Go
En af landets største madspildsapps er Too Good Too Go. I appen kan du bestille mad hos for eksempel supermarkeder og andre butikker, som eller ville være røget i skraldespanden. Konceptet er altså populært, og det glæder landechef Heidi Boye sig over. Hun er især glad for, at appen vinder indpas hos den yngre generation, da det generelt har været en udfordring at få de unge til at tage del i madspildskampen. Det viste bl.a. en undersøgelse foretaget af Madkulturen i 2021, som konkluderede, at de unge har Danmarksrekord i madspild.
“Vi har de seneste år haft stort fokus på at få de unge til at engagere sig mere i kampen mod madspild. Det har jo været lidt et paradoks, at den mest klimabevidste generation også har været de største madspildssyndere. Så jeg er meget glad for at se, at de har taget brugen af madspildsapps til sig,” siger Heidi Boye i en pressemeddelelse.
Inflationen spiller en rolle
Heidi Boye, der udover at være landechef for Too Good To Go også er ph.d. i forbrugeradfærd, er af den overbevisning, at den igangværende inflation har bidraget til at øge interessen blandt de unge.
“Priserne på fødevarer er steget mere end 14%, og det kan altså mærkes, hvis man for eksempel er studerende eller af anden årsag har begrænsede midler til rådighed. Det har fået flere unge til at gå på jagt efter overskudsvarer og i det hele taget interessere sig mere for, hvordan man får mere værdi for pengene og mindsker spild. Og det er jo positivt for madspildsindsatsen,” siger hun
Too Good To Go har generelt oplevet stigende efterspørgsel i takt med inflationen.