Det danske skofirma Roccamore går efter at være 100% bæredygtige. I samarbejde med Vugge Til Vugge vil de være C2C-certificerede, som betyder en grøn produktion, hvor alt kan upcycles og genbruges. Drømmen er en komposterbar ballerina-sko.
De danske Roccamore sko har i forvejen et godt ry; de er kendt for at være højhælede designersko, der rent faktisk er behagelige at gå i. Samtidigt er virksomheden bæredygtig med sporbarhed, reduceret vandforbrug, lokale materialer og donationer til grønne projekter. Nu går ejer af virksomheden Frederikke Antonie Schmidt skridtet videre og gå efter at blive Cradle2Cradle-certificerede (C2C).
“Der er ikke noget alternativ til bæredygtighed i modebranchen. Og om tre-fire år er bæredygtighed ikke længere noget, man kan profilere sig på i modebranchen. Det er noget, man har, fordi kunderne og vores omverden kræver det.”
Frederikke Antonie Schmidt, grundlægger af Roccamore
Fra Vugge til Vugge
Roccamore laver C2C-certificeringen i samarbejde med certificeringsvirksomheden Vugge til Vugge. Nu er virksomhedens råvarer, produktion og processer i to skolinjer dokumenteret til mindste detalje. Roccamore kender og kan stå inde for ikke blot råvarer, produktionsmetoder, leverandører osv., som optræder i produktlinjerne, men f.eks. også personalepolitik, kommunikation med leverandører og krav til leverandører.
Mange danske virksomheder er i gang med grøn omstilling. Flere hundrede af dem får hjælp til det i projektet Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO), der støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra EU’s Regionalfond.
Målet for Roccamore er at udvikle 100% bæredygtige sko, og visionen er en ballerinasko, hvis dele kan komposteres eller genbruges. Teknologien er kendt, men da det kom til at udfolde den bæredygtige vision i praksis, måtte Roccamore bede om hjælp i GCO-projektet.
“Vi fandt hurtigt ud af, at vi slet ikke havde viden nok om bæredygtighed til at kunne lave en 100 procent kompostérbar sko. Vi skulle blandt andet stå inde for, at alle materialer kan indgå i et recycling-forløb, men vi kunne ikke dokumentere det, og dermed kunne vi heller ikke stå inde for produktet,” siger Frederikke Antonie Schmidt.
EU- og statsstøtte til bæredygtighed
Bæredygtighed er en stærk trend i den internationale udvikling, og herhjemme er bæredygtighed og cirkulær økonomi et centralt princip i regeringens klimaaftale med Folketingets partier om 70% reduktion af CO2-belastningen i 2030 (i forhold til 1990-niveauet). I aftalen nævnes det, at højt ressourceforbrug er tæt forbundet med CO2-udledning. Det anslås også, at knap halvdelen af den globale CO2-udledning og over 90% af det globale tab af biodiversitet skyldes udvinding og forarbejdning af naturressourcer – f.eks. i skoproduktion.
Regionalfondsindsatsen GCO har som mål at hjælpe mindst 450 virksomheder i en mere grøn og bæredygtig retning i løbet af projektperioden, som løber frem til december 2022.