ForbrugMiljø

Palmeolie: Regnskoven svinder når du spiser pizza

Overskriften er naturligvis sat på spidsen, men det passer altså. Palmeolie er i masser af vores mad og kosmetiske produkter, og produktionen af palmeolie rydder regnskove i stribevis og truer mange dyrearter. Og så er det usundt at spise.

Der er palmeolie over det hele: i din mad og i de produkter, du smører dig med. Det er billigt, nemt at dyrke og kan bruges næsten i alt. Men! For selvfølgelig er der et men – dyrkningen er skadelig for dyreliv og natur, og olien er smækfyldt med mættede fedtsyrer. Producenterne ved naturligvis godt, at palmeolie ikke er en populær ingrediens, så de prøver at formulere sig ud af det på ingredienslisterne. Så hvor findes palmeolien henne, og hvad kan du gøre for at undgå det mest muligt? 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Findes overalt

Palmeolie er overalt: i din pizzadej, din pizza-topping, dine kiks, tortillas, babymad, peanutbutter, micropopcorn, pulver-bérnaisesauce, chips, is, chokolade, margarine, ketchup og cornflakes. Vender du din shampoo eller ansigtscreme og kigger på indholdslisten, finder du også palmeolie dér. Og i læbestiften. Og i sæben. Som sagt, det er overalt.
Palmeolien er billig, og den har utrolig mange anvendelsesmuligheder, fordi den kan så mange ting. Ved stuetemperatur er olien halvfast, så den kan gøre dit pålæg lettere at smøre ud på brødet, eller din læbestift lettere at smøre på læberne. Den modstår iltning, så det giver længere holdbarhed til produkterne. Olien er stabil ved høje temperaturer, så den giver for eksempel dybstegte madvarer som chips en knasende sprød tekstur. Oven i hatten er palmeolie lugtfri og farveløs, så du kan tilsætte det til hvadsomhelst, og ingen vil kunne se eller smage det. Trylle trylle.

Bagsiden af medaljen

Vi lovede et “men”, og det kommer her. Og det er et stort “men”, for ikke alene er palmeolie usundt at spise, men det skader også miljøet og nogen af verdens truede dyrearter.

Palmerne, palmeolie laves af, gror i fugtige klimaer 10 grader over og under ækvator. Det område på tværs af Asien, Afrika og Sydamerika er primært regnskov. 85% af verdens palmeolie kommer fra Indonesien og Malaysia. Her truer nedhugning og afbrænding af regnskoven for at dyrke disse palmer det naturlige varierede plante- og dyreliv. Blandt andet orangutanger, pygmæelefanter og Sumatranæsehorn trues af jagten på palmeolien.

Regnskoven har i tusinder af år også oplagret store mængder kulstof i jorden. Når regnskoven fjernes, strømmer den CO2 ud i atmosfæren i stedet. Så selv om afbrændingen af skovene udleder CO2 i sig selv, er det store problem, at skovbunden ikke længere lagrer CO2’en, og den vil blive ved med at udlede CO2, også efter palmeplantagerne har slået rod. 

Fyldt med fedt

Palmeolie er fedtet ind i fedt. Ligesom smør indeholder palmeolie meget mættet fedt, som er den type fedt, vi bør undgå. Den fremmer åreforkalkningsprocessen og risikoen for blodpropper, skriver Hjerteforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studier viser, at palmeolie øger kolesterolet i kroppen og risikoen for hjerte-/karsygdomme.

Kilde

Mange tager for givet, at vegetabilske olier er sunde, uanset hvilken plante de kommer fra, men det er desværre ikke tilfældet. Professor i ernæring ved Oslo Universitet, Christian A. Drecon forklarer, soya, raps, oliven og solsikkeolie er sundere olier end palmeolie. 

“Fedtsyresammensætningen i palmeolie giver en stærk stigning af det uheldige LDL-kolesterol. Der findes mange andre og sundere alternativer, som producenterne kan bruge frem for denne”.

Christian A. Drecon, professor i ernæring, Oslo Universitet.

Kært barn med de mange navne

Palmeolie gemmer sig bag mange navne i ingredienslisterne, men typisk står der bare palmeolie, vegetabilsk olie (palme), vegetabilsk fedt (palme), palmekerneolie og palmefrugtolie. En god tommelfingerregel er at kigge efter bogstaverne “palm” i ingredienslisen. Det kan gemme sig som: 

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate and Palmityl Alcohol.

(Kilde: WWF).

Kilde

Hvordan undgår du palmeolie?

Lad os være ærlige; det bliver svært helt at undgå palmeolien, men det er ikke umuligt at skære en del af det fra i din hverdag. Til at starte med skal du vende varerne om på maven og læse ingredienslisten på bagsiden, inden du lægger dem i kurven. Du skal også tænke på, at de fleste hurtige snacks og retter – især dem lavet af industrigiganter som Nestlé og Unilever – indeholder palmeolie.
Du næsten også altid være sikker på, at hvis et produkts mættede fedtindhold er mere end 40% af det samlede fedtindhold, er det palmeolie.
Prøv i stedet at vælge produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke olier der er i. Fødevareguiden har lavet en god oversigt over, hvilke varer du med fordel kan vælge. For eksempel indeholder mange hårde margariner meget palmeolie, mens de flydende margariner primært bliver lavet af raps-, solsikke- eller hørfrøolie. Når du vælger pulversovs, så indeholder de fleste klassiske sovse fra Knorr palmefedt, men har du øjnene med dig, indeholder deres pepper sauce f.eks. ikke palmeolie. Det samme med Coops brune pulversauce og hollandaise; de indeholder heller ikke palmeolie. Ellers gå efter de færdiglavede sovse, da de ofte indeholder rapsolie. Andre eksempler på palmeolieprodukter er Gifler, Nutella, Daim, Marsbar, stearinlys, shampoo, lakridskonfekt, kopnudler, frysepizza, mayonaise, babymad, småkager osv.

Det er om at have øjnene med dig – og erkende, at du ikke kan komme uden om palmeolie i dit liv (endnu?), men ved at være bevidst kan du skære ned på dit forbrug og dermed hjælpe din krop, miljøet og dyrene.

Relaterede nyheder

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button

Vi bruger cookies til at give dig den bedste online oplevelse. Ved at acceptere accepterer du brugen af ​​cookies i overensstemmelse med vores cookiepolitik.

Privacy Settings saved!
Privatindstillinger

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services