Danskerne smider tonsvis af affald ud ad bilvinduerne – faktisk 240 tons affald om året havner i rabatten og på rastepladserne. Det skal der bruges tid og penge på at fjerne, og naturen er heller ikke begejstret. Ny kampagne skal få os til at bruge skraldespande på farten.
“Ej, der er langt til næste tank med en skraldespand, og jeg kan da ikke sidde her med den næsten tomme kaffekop i hånden hele turen.” Vindue rulles ned og vuups: Kaffekop ud af vinduet og problem ude af verden. Eller … det er den så ikke. Nu ligger den i vejkanten. Sammen med cigaretskodder, sodavandsdåser og plasticposer.
Selvfølgelig er det ikke dig, kære læser, der gør den slags. For du er blandt de 90% af alle danskere, der mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen. Men alligevel opsamles der hvert år omkring 700 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser. Og det er et problem – uanset hvem der smider affaldet der (og hvad de svarer, når de bliver spurgt til et spørgeskema).
Tak for ingenting – i naturen
Ingen synes, det er pænt med affald langs vejkanterne, og Vejdirektoratet synes heller ikke, det er fedt at bruge 11 mio. kr. hvert år på at samle de mange ton op. Derfor starter Vejdirektoratet en ny kampagne for at holde vejene fri for henkastet affald. Sammen med Miljøstyrelsen og Søværnskommandoen kører Vejdirektoratet kampagnen “Tak for ingenting … i naturen”.
”Der bliver årligt samlet 240 tons affald langs de store veje i Syddanmark, og det kan vi gøre bedre. Jeg er overbevist om, at Vejdirektoratets kampagne har været med til at gøre bilister bevidste om, at cigaretskod, madpapir og kaffekopper altså ikke forsvinder af sig selv, når det ryger ud af sideruden. Det er derimod Vejdirektoratets vejmænd, der sørger for, at vejkanten ikke er fyldt med skrald til skade for natur og dyr. Jeg håber, vi fremover vil opleve, at mere affald ender i skraldespanden og ikke i naturen”
Transportminister Benny Engelbrecht
Flere syndere
Det står værst til i Syddanmark og især ved meget befærdede veje i hele landet.
Cigaretskod er den største synder, og sådan en tjærefarvet fætter tager fem om at blive nedbrudt i naturen. Men det er ikke kun rygerne, vi skal rynke bryn ad. Det er også take-away-spiserne, kaffedrikkerne, sodavandsdrikkerne. Og dem, hvor plasticposen liiige fløj væk. Håbet er, at med denne kampagne vil flere danskere lige løbe efter den bortfarne pose med spejderhagl og måske have en lille pose i bilen til løbende at have affald i, indtil man når til tanken, hvor man kan smide det ud – i affaldsspanden.