
Coronaen har drevet flere danskere til tasterne, når der skulle købes nyt. Det har gjort problemet med engangsemballage til forsendelserne endnu større. Den danske virksomhed RE-ZIP har udarbejdet et koncept, der skåner miljøet i form af et pantsystem. Problemet er dog portoudgifter.
Butikkerne har været lukkede, og alligevel har det kriblet i købe-musklen hos rigtigt mange danskere. Det har medført, at allerede i det første halvår af 2020 klikkede vi danskere os igennem 112 millioner handler online til en værdi af 74,4 mia. kr. anskerne har derfor modtaget rekordmange forsendelser – med rekord meget emballage omkring til at beskytte varerne under transporten.
Pantsystem for post-emballage
Det eksplosive forbrug af engangsemballage har fået Bo Bach Boddum, der er founder og CEO bag virksomheden RE-ZIP, til at reagere. Virksomheden har udviklet et cirkulært emballagekoncept, der gør det muligt for webshops at genbruge forsendelsesemballage. I stedet for at skulle finde plads i de fyldte skraldespande, kan forbrugeren nu folde RE-ZIPs emballage på en måde, hvorpå de passer i sprækken på en postkasse. En aftale med postunionen sikrer, at vi forbrugere kan returnere emballagen, så den kan blive brugt igen helt uden porto fra over 130 lande. Når emballagen kommer retur til RE-ZIP, får forbrugeren pant tilbage i form af en voucher til webshoppen, de handlede i.

Porto sluger alle fordelene
RE-ZIPs udgave af pantordningen er imidlertid stødt på en hindring, der skal løses, hvis systemet for alvor skal kunne slå igennem. Når den brugte emballage sendes tilbage til RE-ZIP via postkasser, takseres forsendelsen nemlig på linje med almindelige breve, hvilket medfører i høje returomkostninger, da emballager vejer mere end almindelige breve. Af den samlede omkostning for en RE-ZIP cirkulering går mellem 70% til 80% således til porto. Med andre ord er prisen på forsendelsen så høj, at konceptet for mange fortsat betragtes som en dyr løsning til trods for de åbenlyse miljø- og forbrugermæssige fordele.
“Vores mål er at kunne tilbyde cirkulær emballage til attraktive priser sammenlignet med engangsemballage, så vi kan få konverteret den gigantiske mængde emballageaffald til en mere bæredygtig model. Men hvis en løsning som vores for alvor skal kunne slå i gennem på linje med pantsystemet for flasker og dåser, kræver det ændringer kommercielt samt politisk interesse for idéen. Det håber vi at kunne bidrage til i den kommende tid”.
Bo Bach Boddum, founder og CEO bag virksomheden RE-ZIP