
Hvert år forsvinder 125 millioner pantdåser og -flasker ud af cirkulation. Dansk Retursystem har haft Sherlock Holmes-hatten på og fundet ud af, hvor de forsvinder hen; og beviserne peger på dig og mig – og de unge.
125 millioner flasker og dåser triller ud af pantsystemet på mystisk vis hvert år. Det svarer til 8%, hvilket er mere end 125 millioner kroner – og 125 millioner mulige små miljøsyndere, der ikke bliver genbrugt og dermed belaster klima, miljø og ressourcer.
Dansk Retursystem, der står for pantsystemet i Danmark, har regnet på 10 års analyser, foretaget efterforskningsarbejde i skraldespande og er nået frem til svaret, som vi jo nok havde gættet: De skyldige er dig og mig – og de unge.
Det meste i private hjem
Den største del af den forsvundne pant – hele 40% – er hjemme hos dig og mig i de private hjem. Her bliver de smidt ud enten sammen med sorteret affald eller restaffald. 30% forsvinder i erhvervslivet såsom i butikkernes pantrum, fra arbejdspladser og hoteller og restauranter. 20% bliver dumpet i offentlige skraldespande, og 10% forsvinder andre steder hen. Hvor ved vi ikke, men under 5% af dem (og kun 0,5% af den samlede mængde pant) forsvinder i naturen.
”Mange bliver overraskede over det her: Men det er ikke lige meget om man afleverer panten, eller smider den i det sorterede affald. En flaske eller en dåse, der blandes med andet kildesorteret affald, kan ikke blive til nye flasker eller dåser igen, da der er skrappe krav til fødevareemballage, der produceres af genanvendte materialer. Og som vores undersøgelse viser, er det et stort problem, at folk smider pant ud.”
Marlene Holmgaard Friis, markedsdirektør i Dansk Retursystem
Ungdommen (dem mellem 15-30 år) er generelt mere miljøbevidste end de ældre generationer, men alligevel er det dem, der er mest tilbøjelige til at stille pantflasker fra sig på gaden eller smide dem i skraldespanden. Dansk Retursystem således fandt pantflasker i 55% af skraldespandene på en række sjællandske ungdomsuddannelsesinstitutioner.
Ny kampagne
Når du sender en pantflaske tilbage i pantsystemet, kan dåsen eller flasken i princippet leve for evigt; den kan genanvendes i det uendelige. Hvis du smider den ud, også selvom du sorterer det som glas-, plastic- eller metal-affald, kan den ikke bruges som dåse eller flaske igen. Reglerne for fødevareemballage er strikse, og er emballage-materialet blandet med andre typer, kan de ikke længere bruges til fødevarer.
Derfor lancerer Dansk Retursystem en kampagne i marts 2021 på streamingtjenester og sociale medier med titlen “mere end ét liv”, der skal få os til at tænke over, hvordan vi hver især kan sikre, at dåserne og flaskerne kommer tilbage i cirkulation.
