
Vi danskere er nogle af verdens største klimasyndere. Hver dansker udleder ikke mindre end 17 ton CO2 om året – og det er et problem i forhold til at nå det mål som FN har udstukket, hvis temperaturstigningerne skal holdes under to grader. Her må hver enkelt verdensborger ikke overstige to ton CO2 om året, fordelt på mad, drikke, bolig, forbrug og transport.
Men hvordan nedsætter man så sit klimaaftryk? Det har professor og klimadebattør Eigil Kaas til DR givet tre helt konkrete bud på – og dem gengiver vi her.
1. Flyv mindre
Flyrejser er den post, der koster mest på klimakontoen – og danskerne flyver mere og mere. Ifølge Danmarks statistik rejste 18,2 millioner passagerer fra den dansk lufthavn i 2018. Det er rekord. Den grønne tænketank Concito anslår at en flyvetur til Thailand koster CO2 svarende til otte års strømforbrug. En tur til Spanien koster et års strømforbrug. Værst er det naturligvis, hvis du rejser på første klasse, da Business og især førsteklasse-passagerer tager væsentlig mere plads i flyet og derfor udleder mere CO2 per sæde-kilometer end economy-passagerer.
2. Vælg cyklen eller offentlig transport
Antallet af biler i Danmark er det højeste nogensinde – ifølge Biltrafik.dk er der nu 2,5 millioner personbiler i Danmark. Behold bilen, men lad den stå i garagen så ofte som muligt, siger Eigil Kaas, der i stedet foreslår, at man tager cyklen, bussen eller toget hvis det er muligt.
3. Skru ned for varmen
Ifølge Eigil Kaas er opvarmning af vores boliger en af de allerstørste poster, når vi ser på danskernes CO2-aftryk. I gennemsnit udleder en dansk bolig 1,3 ton CO2 hvert eneste år. Eller mere end halvdelen af det ”tilladte” klimaftryk per person. Eigil Kaas forslår at man overvejer at få nye vinduer eller isolere væggene, hvis det er påkrævet.
Læs hele artiklen hos DR.