
EU’s klimaministre er blevet enige om en lovgivningspakke på klimaområdet. Pakken skal sikre, at EU indfrier klimamål om mindst 55 pct. reduktion af hele EU’s drivhusgasudslip i 2030.
Fem klimaforslag skal hjælpe EU til at indfri målet om mindst 55 procents reduktion af det samlede udslip af drivhusgasser fra unionens lande. Reduktionen skal nås inden 2030. Altså om blot 7,5 år. De fem nye klimaforslag når et stykke af vejen, men mere skal stadig falde på plads, før målet kan nås. Det skriver Klima- og Energiministeriet i en pressemeddelelse.
”Dermed er nærmest hele Fit For 55-lovpakken forhandlet på plads i Rådet, som skal sikre, at EU kan opfylde sit klimamål om 55 pct. reduktion i 2030. Forhandlingerne kan nu fortsætte med Europa-Parlamentet.” Skriver ministeriet.
De europæiske klimaministre er i Luxembourg blevet enige om:
– At stoppe for salg af nye fossile biler i 2035
– At etablere et nyt kvotehandelssystem for vejtransport og opvarmning af bygninger
– At styrke det eksisterende kvotehandelssystem for energi og industri samt at udvide det til søfart
– At fjerne gratiskvoter til luftfarten inden for EU
– At forhøje klimamål for alle medlemsstater i sektorer som landbrug, transport og bygninger
– At sætte et nyt mål for øget optag af CO2 i jorde og skove
Endnu højere ambitioner i næste fase
Danmarks klimaminister Dan Jørgensen har været med til at forhandle aftalen på plads. Udover at være med til at bidrage til at nå målsætningen, håber Dan Jørgensen, at aftalen vil bane vejen til mere ambitiøse mål.
”Efter årelange og hårde forhandlinger, hvor Danmark først har kæmpet for et ambitiøst udspil og siden for at fastholde og øge ambitionerne, kan vi fra dansk side være glade og stolte over de aftaler, vi har indgået i dag. Det er et stort skridt for Europas grønne omstilling og for uafhængighed af Rusland, som havde været utænkeligt for bare få år siden”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og fortsætter:
”Med de seneste dages aftaler sikrer vi nu, at EU lever op EU’s klimamål på mindst 55 pct. reduktion i 2030. Selvom det er positivt, at det lykkedes at nå et resultat, vil vi fortsætte kampen for endnu højere ambitioner i den næste fase.”
Ny social klimafond
De europæiske klimaministre er blevet enige om at etablere en såkald social klimafond. Fonden skal tage hånd om de negative sociale effekter, der er ved udvidelsen af kvotehandelssystemet. Det påvirker nemlig udsatte husholdninger, udsatte transportbrugere og udsatte mikrovirksomheder.
Fonden får en størrelse på maksimalt 59 milliarder euro for perioden 2027-2032 Med aftalen når EU’s klimaministre et skridt videre, men der mangler stadig forhandlinger. Det næste skridt er nemlig forhandlinger med Europa-Parlamentet.