
Realdania sender knap 43 millioner kroner til Vejle og Dragør kommuner, som vil udnytte naturen i klimatilpasning.
Dragør og Vejle kommuner vil udnytte naturen til at sikre sig mod stigende havvand og de stormfloder, der bliver hyppigere på grund af klimaforandringerne. Nu får de to kommuner hjælp til at realisere deres planer. Konkret består hjælpen af henholdsvis 24,7 og 18 millioner kroner fra Realdania. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse. Det er en del af indsatsen Byerne og det stigende havvand. Det er partnerskabet mellem foreningen Realdania og Miljøministeriet, der står bag.
”Fremtidens klima kalder på nye bæredygtige måder at beskytte vores kystnære byer. Her er projekterne i Dragør og Vejle lysende eksempler på, hvordan vi kan bringe naturen i spil i indsatsen for at dæmme op mod konsekvenserne af klimaforandringerne. Derfor er jeg også glad for, at mit ministerium sammen med Realdania har sat fokus på, hvordan vi både kan ruste os mod stigende havvand og samtidig udvikle bæredygtige byområder, siger miljøminister Lea Wermelin.
Vil udnytte naturen i klimatilpasning
De to udviklingsplaner, som nu får del af Realdania-millionerne er ”Dragør som klimarobust kystkommune” og ”Membranen – Naturbaseret rekreativ stormflodsbeskyttelse i Vejle”. Planerne har det tilfælles, at brugen af naturbaserede og adaptive løsninger fylder meget. Det betyder, at løsningerne vil kunne tilpasses det gradvist stigende havvand. Begge planer er udviklet med inddragelse af fagpersoner, borgere, lokale interessenter og lokalpolitikere.
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania siger: ”Begge projekter er utrolig spændende og peger i en helt ny retning for, hvordan vi fremadrettet kan arbejde med at sikre byerne mod stigende havvand og stormflod. Men også, hvordan vi kan arbejde med at acceptere, at vandet stiger og at leve med det. Samtidig er det nogle løsninger, som gør byerne mere bæredygtige og bedre at bo og leve sig i. De vil helt sikkert kunne inspirere andre byer og aktører i det strategiske klimatilpasningsarbejde.”
Begge projekter er stadig i en tidlig udviklingsfase.