
Vi er ikke blevet trætte af økologiske varer. I 2020 slog salget af økologi salgsrekorder over en bred kam, og detailhandlen oplevede en vækst i salget af økologi på 14 procent. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nu, at tallene ikke faldt i 2021, hvor detailsalget af økologiske varer stabiliserede sig på 16 milliarder kroner. Det er det samme som i 2020.
”Det er helt forventeligt og ret pænt, at væksten stabiliserede sig oven på så stort et hop. Økologien er robust og forbrugerne vælger stadig rene fødevarer, dyrevelfærd, rent grundvand og biodiversitet til,” siger Birgitte Jørgensen, der er markedschef for detail i Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.
Stadig vækst på frugt og grønt
Den dominerende spiller på det økologiske marked er frugt og grønt. Frugt og grønt omsætter alene for 6 milliarder kroner og stod for 37 procent af det økologiske salg i 2021. Salget af økologisk frugt og grønt er steget med 2,2 procent fra 2020 til 2021.
”Vi glæder os over, at frugt og grønt stadig er i vækst. Det er helt i tråd med Økologisk Landsforenings mål om mere økologisk grønt på tallerkenen og den grønne omstilling, som vi kæmper for,” siger Birgitte Jørgensen.
Den store udfordring for 2022 bliver, at inflationen har ramt dagligvarerne hårdt og har tvunget forbrugerne til at måtte prioritere hårdt. Ifølge Birgitte Jørgensen er salget af økologiske varer også påvirket at, at forbrugerne må prioritere hårdere, når de køber ind. Hun understreger, at folk, der skifter til økologiske varer, ofte bliver ved med at købe økologisk herefter.
”For dem handler det om værdier og gennem deres forbrug at være med til at sikre et bæredygtigt fødevaresystem. Økologien har et stærkt fundament, som kan klare sig igennem kriser. Det har vi set tidligere. Og der er ingen tvivl om, at forbrugerne både nu og på den anden side af krisen, vil støtte et fødevaresystem, som arbejder under hensyn til klima, drikkevand, dyrevelfærd og biodiversitet,” siger Birgitte Jørgensen