
Med en ny vedligeholdsstrategi vil Sund & Bælt fordoble levetiden på skinnerne på det danske jernbanenet over Storebælt. Det betyder en besparelse på millioner af kroner og flere tusinde tons CO2.
Fra en levetid på 30 år til en levetid på op imod 60 år. Det er det, Sund & Bælt vil opnå med en ny vedligeholdsstrategi af jernbaneskinnerne på Storebæltforbindelsen. Strategien er baseret på et avanceret inspektionssystem til analyse og vedligehold.
Konkret betyder det, at løbende inspektion og vedligehold af skinnerne vil føre til, at skader og fejl findes og udbedres, før det er nødvendigt at udskifte skinnerne. Det skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.
– Med et detaljeret indblik i skinnernes tilstand kan vi tidligere og mere præcist udpege og udbedre mindre skader, inden det kræver en decideret udskiftning af skinner, siger Bjarne Jørgensen, Direktør for Teknisk Drift & Vedligehold.
Store besparelser i vente
Inspektionssystemet IRISSYS udnytter analysedata til at få et mere præcist indblik i jernbaneskinnernes tilstand. Og det er det system, Sund & Bælt nu vil udnytte. Det kan betyde store besparelser både for økonomien og klimaet.
I et eksempel tager Sund & Bælt udgangspunkt i datadrevet vedligehold af 2 x 7 km jernbanespor på Storebæltsforbindelsens vestbro. I dette eksempel vil systemet betyde en besparelse på 16-17 millioner kroner inden for 5-10 år. Derudover vil øvelsen give en CO2-besparelse på cirka 1900 tons.
– Vi har de seneste år arbejdet målrettet på at gøre vores drift databaseret, bl.a. ved hjælp af sensorer, droner og cloudbaseret kunstig intelligens til inspektion af broens betonelementer. Sammen med systematisk vedligehold betyder det, at Storebæltsbroen nu forventes at kunne stå dobbelt så længe som oprindeligt beregnet – med markante besparelser på forbindelsens samlede klimaaftryk som gevinst, slutter Bjarne Jørgensen.
Den nye datadrevne vedligeholdsstrategi skal i første omgang implementeres på Storebælts jernbanedel og på Øresundsbanen over Amager ud til Øresundsbroen. Den vil forventeligt også blive implementeret på Sund & Bælts jernbanestrækninger i korridoren fra Kastrup til Rødby før åbningen af den kommende Femern-forbindelsen.